Vrijheid. Dat is het hoogste doel in het leven, niet? De vrijheid om te gaan en staan waar je wil. De ruimte om waardevolle connectie te leggen met andere mensen of met de natuur.
We zijn als mens verbonden aan deze maatschappij, wat zeer mooi is, maar soms ook beknottend kan aanvoelen. Heb je soms het gevoel dat je wat meer onafhankelijkheid wil? Wil je meer baas zijn van hoe je je leven inricht? Dan is off-grid misschien wel your way to go!
Disclaimer: off-grid leven is het heerlijkste wat er is, maar brengt ook een avontuur met zich mee. Begin dus met kleine stapjes of probeer deze levensstijl eerst even uit.
Off-grid wil zeggen dat je zo goed als volledig onafhankelijk van de maatschappij leeft. Je bent vrij om zelf te bepalen hoe je verbonden wil blijven met de samenleving. Sommige mensen gaan hier volledig voor, anderen kiezen bijvoorbeeld om enkel op vlak van energie of voeding off-grid te gaan.
Je kan ervoor kiezen om off-grid te wonen, het kan even goed zijn dat je een stuk grond koopt in de Pyreneeën en dat je geen andere keuze hebt of misschien heb je een buitenverblijf waar je eventjes volledig wil connecteren. Waarom je het doet is niet belangrijk, dat je het doet des te meer. Wij helpen je bij alle aspecten om deze droom te realiseren
Off-grid, terug naar de middeleeuwen? Helemaal niet!
Sommige mensen zijn bang dat je enorm moet inboeten op levenscomfort als je zelfbedruipend wil gaan leven. Hoewel het een andere mindset vraagt kan je perfect een luxeleven leiden, los van de grid.
Vrijheid zit in je hoofd. Punt. Maar je voelt je hoe dan ook vrijer wanneer je in je hottub zit onder een sterrenhemel met een zelfgemaakt wijntje. Al snel vergeet je de donkergele, nooit donkere, nachten door de luchtvervuiling. In het begin moet je zelfs wennen aan de heerlijke stilte, na jarenlang allerlei stadsgeluiden te hebben verdragen.
Ben je echt van plan dit te doen? In het begin is het mogelijk dat mensen om je heen je gek verklaren. Het is immers confronterend voor hen dat jij degene bent die het wél aandurft.
Toegegeven: het is soms een uitdaging om een richting in te slaan die misschien de tegenovergestelde richting is van de mensen rondom je. Hoe dan ook zullen de mensen die échte vrienden zijn je aanmoedigen.
Het starten van een off-grid project is meer dan een stuk grond kopen, of als je die hebt, een woning en domein omvormen naar off-grid. Je bekijkt je leven in alle facetten en wij zijn er, naast ontwerpers, als coaches om samen een off-grid strategie uit te werken die je het gelukkigste maakt.
Kies je er voor om eerst van het elektriciteitsnet te gaan? Of ga je gewoon meteen volledig off-grid? Dit zijn de zaken waarmee we rekening moeten houden.
Elektriciteitsvoorziening: zon, wind, water, biogas. Het is beter om op verschillende paarden te wedden én belangrijk om aan elektriciteitsopslag te werken.
Afval: we doen niet alleen beroep op de samenleving voor inputs te krijgen. Ze helpen ons ook met de ophaling van afval en de verwerking van grijs water en zwart water. Ook hiervoor bestaan er verschillende strategieën. Gaande van zero-waste living tot composttoiletten.
(Drink)water: zonder water, geen leven. Dankzij oude en moderne technieken is het gelukkig mogelijk om quasi overal ter wereld aan drinkwatervoorziening te geraken. Afhankelijk van waar je je bevindt is dit zeer gemakkelijk of net zeer moeilijk.
Voeding: dit is onze specialiteit. Hoe kan je aan (een groot deel) van je voeding geraken, zonder hier al te veel voor te doen? We bekijken je dieetvoorkeuren en bepalen samen wat haalbaar is. Van het houden van dieren tot het aanplanten van voedselbossen tot het bewerken van een moestuin.
Voedsel kweken kan zeer intensief zijn. Voor sommigen is dit een intensieve bezigheid. Is het haalbaar om op de grootte van jouw terrein genoeg voedsel te voorzien? Is het eerst en vooral ook wenselijk om al je voedsel te voorzien? Misschien heb je wel voldoende met een mooie aanvulling uit de tuin.
Voedsel kweken vanuit je zetel: wijzelf zijn grote voorstanders van voedselbossen. Bij een voedselbos gaan we een natuurlijk bos-ecosysteem nabootsen, met het grote verschil dat zo goed als alles eetbaar is. Een boom hoef je maar één keer te planten en voor de rest van je leven zal het je voedsel verschaffen. Ons huidig dieet bestaat voornamelijk uit eenjarige planten. Als je zelf moestuiniert weet je dat je aan het begin van seizoen volledig moet herbeginnen. Met bomen of meerjarige bomen heb je een constantere stroming van voedsel, zonder dat je iedere keer van nul moet starten.
We kunnen soms vanuit frustratie zin hebben om alle bruggen te verbranden en onszelf letterlijk en figuurlijk volledig te isoleren van de buitenwereld.
Hoe dan ook kunnen we niet ontkennen dat we als mens een sociaal wezen zijn. Dat we andere mensen nodig hebben voor onze persoonlijke groei en welzijn, of je nu extravert of introvert bent.
Self Sufficient of autarkisch leven wil niet per sé zeggen dat we alles zelf doen. Dit is zelfs niet de bedoeling. Het is net de interconnectedness die een off-grid verhaal sterk maakt.
Het is beter om allemaal incomplete eilandjes te hebben die met elkaar in verbinding staan, dan allemaal geïsoleerde eenheden. Dit is niet alleen veilig, maar geeft je ook een goed gevoel.
Dit lijkt misschien paradoxaal, maar als je off-grid gaat creëer je eigenlijk je eigen grid, samen met anderen.
De meeste klanten kiezen er voor om voor sommige zaken afhankelijk te blijven van anderen. Maar dit houdt je, net als andere klanten, niet tegen om gewoon volledig voor onafhankelijkheid te gaan.
Bodemexperts: wij kiezen de juiste plant en plantverbanden voor jouw specifieke grondsoort
Off-grid lovers: verschillende mensen vanuit het team, waaronder de oprichter, hebben zelf off-grid geleefd in meer of mindere mate.
Eetbare planten: wij werken al jarenlang met eetbare planten voor mens en dier
Esthetisch ontwerp: van siertuinen van celebrities tot voedselbossen tot paardenparadijzen
1:1 coaching: een goed ontwerp is een verlengstuk van jouw persoonlijkheid. Een goede coaching is essentiëel
Uitgebreid team: landschapsarchitecten, business experts, landbouwingenieurs en paardentherapeuten
* commensalisme: wanneer twee levende wezens elkaar helpen zonder afhankelijk te zijn van elkaar. Een paard krijgt voeding van een plant, in ruil verspreidt hij de zaadjes van die plant over heel de weide. Klanten van Commensalist® worden automatisch commensalisten: er ontstaat een constructieve relatie tussen Commensalist en haar klanten. Wij helpen klanten een paradijs op aarde te creëren, jij helpt Commensalist® om nog meer positieve impact op deze planeet te maken.
Out of the box met aandacht voor specifieke wensen. Vertrekkende van wat is, hebben jullie een voorstel gedaan dat meteen een “waw” gevoel gaf!
Wij vonden de samenwerking erg fijn en zouden jullie zeker aanraden aan anderen. Het enthusiasme en de “verse” ideeen vonden we zeer goed. Ook de bereidheid om aan te passen waar gewenst. De samenwerking ging erg vlot voor ons.
Wat een persoonlijke, leerrijke, professionele en warme aanpak hanteert het team van the Commensalist! Wij kozen voor hun expertise om ons terrein om te vormen tot een voedselbos. Louis en zijn team vulden onze verwachtingen meer dan in!
Het idee meer bloemen en een paradijs voor insecten en vogeltjes te hebben is waarom we voor jullie gekozen hebben. Zeker aan te bevelen wegens de (natuur) insteek en de aanpak.
We waren al lang op zoek naar iemand met een toekomstgerichte visie op tuin – natuur – biodiversiteit om ons te helpen onze tuin aan te pakken… Na het lezen van een artikel in de Standaard wist ik dat Louis de persoon was op wie we zaten te wachten. Het klikte onmiddellijk bij het eerste gesprek. Louis heeft een fantastisch ontwerp gemaakt voor onze tuin geheel volgens zijn en ook onze visie. De komende jaren zullen we onze tuin stap voor stap zien veranderen in een tuin die bij onze levenswijze en bij onze visie op tuinen/natuur/biodiversiteit past. Bedankt Louis en een welgemeende proficiat! Warme groeten Sabine
Commensalist® heeft een drieledige missie:
Heal the earth
Het is ons doel om zoveel mogelijk hectares grond duurzaam, regeneratief en gezond te maken.
Inspire people
Een zaadje kan je pas in de grond planten als het eerst ontkiemd is in de hoofden van mensen, vandaar dat onze tweede missie de volgende is: zoveel mogelijk mensen inspireren.
Have fun
Duurzaamheid is pas écht duurzaam als iedereen die meewerkt aan het project ook écht levensvreugde heeft tijdens het ontwerp en de ontwerpvergaderingen. Vandaar dat de derde missie: ‘zoveel mogelijk levensvreugde hebben’ is.
Dit zijn de drie voorwaarden die we niet alleen stellen aan onze medewerkers, maar ook aan onze klanten. We vinden alle drie even belangrijk, het ene kan niet zonder het andere.
Louis De Jaeger, oprichter van Commensalist®, heeft een boek geschreven over de toekomst van landbouw en landbeheer. Europa was vroeger één groot mozaïeklandschap. Vandaag hebben we dit gedegradeerd naar monoculturen van landbouwgewassen, maar ook van (paarden)weides. Het is de missie van Commensalist® om dit mozaïeklandschap te herstellen.
Concreet in een paardenweide wil dit zeggen dat we in zoveel mogelijk gelaagdheden gaan werken. We beginnen ondergronds met aan een levende bodem te werken. Daarnaast hebben we uiteraard een gezonde grasmix. Als we hoger gaan hebben we geneeskrachtige en voedzame kruiden, eetbare struiken. We sluiten dit af met kleine en grotere bomen, die alsook eetbaar zijn voor een paard.
De natuurlijke habitat van paarden is een open bos of steppe. Dit proberen we zoveel mogelijk te evenaren met de unieke Commensalist® ontwerpmethodiek.
In de mate van het mogelijke helpt Commensalist® met de zoektocht naar subsidies en steunmaatregelen. Voor de aanplant van bomen kan soms tot 80% teruggekregen worden. Ook voor de aanplant van haagkanten en het graven van poelen kan soms tot 80% gesubsidiëerd worden.
Indien je in een risicogebied woont voor wolven kan je aanspraak doen op subsidies om een wolfproof omheining te (laten) zetten.