Paarden Paradijs ...omdat jouw paard het beste verdient

Heb je het gevoel dat je veel meer uit je paardenweide kan halen?

Moet je op dit moment je paarden te veel bijvoederen?

Ervaren je paarden soms stress en onrust?

Wil je verandering en wil je meer halen uit je paardenweide?

Paarden zijn van nature grazers, maar ook browsers. Dit wil zeggen dat ze hun eten sinds paardenheugnis van verschillende hoogtes plukken. De natuurlijke stretching die hieruit vloeit is zeer belangrijk voor de gezondheid van een paard. In klassieke weides eten paarden 100% van hun voedsel op de grond, of uit voederopstellingen.

In realiteit moet een paard zeker 20% van hun voedsel kunnen halen op verschillende hoogtes, van hun knieën tot het verste dat ze zich kunnen strekken.

Hoe maak je je paard gelukkiger?

Eetbare bomen en struiken groeien in hun weide

Heuvels en obstakels zijn om te trotseren of te ontwijken

Uitdagingen zijn waardoor ze al hun spieren kunnen ontdekken

Geneeskrachtige planten groeien in of naast de weide

Natte zones aanwezig zijn om hun hoeven te hydrateren

De oplossing: een paddock paradise laten ontwerpen

Gedurende een namiddag komt iemand van ons ontwerpteam langs om het hele paardencomplex onder de loep te nemen.

We starten met een analyse van welke paarden er op dit moment zijn. We maken een balans op van wat de sterke en minder sterke punten zijn van de huidige toestand van de weide(s).

Tijdens een brainstormsessie komen we te weten wat de grootste werkpunten zijn van jouw project. Na deze namiddag krijg je een stappenplan met de verschillende prioriteiten.

Je kan er dan voor kiezen om hier zelf mee aan de slag te gaan of dit verder te laten uitwerken door ons tot een all-in-one plan.

Tijdens de namiddag gaan we jouw project, doelen en obstakels samen grondig overlopen. Het vergaren van expertise neemt veel tijd in beslag. Wij zijn er zodat jij zelf geen tientallen boeken en websites hoeft uitpluizen naar wat nu ideaal is voor jouw situatie.

 

De troeven van Commensalist®

Bodemexperts: wij kiezen de juiste plant en plantverbanden voor jouw specifieke grondsoort

Eetbare planten: wij werken al jarenlang met eetbare planten voor mens en dier

Esthetisch ontwerp: van siertuinen van celebrities tot voedselbossen tot paardenparadijzen

1:1 coaching: een goed ontwerp is een verlengstuk van jouw persoonlijkheid. Een goede coaching is essentiëel

Uitgebreid team: landschapsarchitecten, business experts, landbouwingenieurs en paardentherapeuten

 

Wat andere commensalisten* vinden

* commensalisme: wanneer twee levende wezens elkaar helpen zonder afhankelijk te zijn van elkaar. Een paard krijgt voeding van een plant, in ruil verspreidt hij de zaadjes van die plant over heel de weide. Klanten van Commensalist® worden automatisch commensalisten: er ontstaat een constructieve relatie tussen Commensalist en haar klanten. Wij helpen klanten een paradijs op aarde te creëren, jij helpt Commensalist® om nog meer positieve impact op deze planeet te maken.

Ilke uit Brugge

Out of the box met aandacht voor specifieke wensen. Vertrekkende van wat is, hebben jullie een voorstel gedaan dat meteen een “waw” gevoel gaf!

 

Annelien uit Leuven

Wij vonden de samenwerking erg fijn en zouden jullie zeker aanraden aan anderen. Het enthusiasme en de “verse” ideeen vonden we zeer goed. Ook de bereidheid om aan te passen waar gewenst. De samenwerking ging erg vlot voor ons.

 

Tim & Nathalie uit Ruisbroek

Wat een persoonlijke, leerrijke, professionele en warme aanpak hanteert het team van the Commensalist! Wij kozen voor hun expertise om ons terrein om te vormen tot een voedselbos. Louis en zijn team vulden onze verwachtingen meer dan in!

 

Kirsten en Peter uit Steenhuffel

Het idee meer bloemen en een paradijs voor insecten en vogeltjes te hebben is waarom we voor jullie gekozen hebben. Zeker aan te bevelen wegens de (natuur) insteek en de aanpak.

 

Sabine uit Brugge

We waren al lang op zoek naar iemand met een toekomstgerichte visie op tuin – natuur – biodiversiteit om ons te helpen onze tuin aan te pakken… Na het lezen van een artikel in de Standaard wist ik dat Louis de persoon was op wie we zaten te wachten. Het klikte onmiddellijk bij het eerste gesprek. Louis heeft een fantastisch ontwerp gemaakt voor onze tuin geheel volgens zijn en ook onze visie. De komende jaren zullen we onze tuin stap voor stap zien veranderen in een tuin die bij onze levenswijze en bij onze visie op tuinen/natuur/biodiversiteit past. Bedankt Louis en een welgemeende proficiat! Warme groeten Sabine

 

Onze missie

Commensalist® heeft een drieledige missie:

Heal the earth
Het is ons doel om zoveel mogelijk hectares grond duurzaam, regeneratief en gezond te maken.

Inspire people
Een zaadje kan je pas in de grond planten als het eerst ontkiemd is in de hoofden van mensen, vandaar dat onze tweede missie de volgende is: zoveel mogelijk mensen inspireren.

Have fun
Duurzaamheid is pas écht duurzaam als iedereen die meewerkt aan het project ook écht levensvreugde heeft tijdens het ontwerp en de ontwerpvergaderingen. Vandaar dat de derde missie: ‘zoveel mogelijk levensvreugde hebben’ is.

Dit zijn de drie voorwaarden die we niet alleen stellen aan onze medewerkers, maar ook aan onze klanten. We vinden alle drie even belangrijk, het ene kan niet zonder het andere.

 

Louis De Jaeger's persoonlijk paardenverhaal

Louis De Jaeger, oprichter van Commensalist®, is zelf een enorme paardenliefhebber. Ondanks dat hij van zichzelf vindt veel te weinig te paard te rijden grijpt hij de kans zodra die zich voor doet. In zijn jeugd volgde hij paardrijlessen op een manege. Later ging hij mee met een vriendin en haar paard de velden in.

Hij genoot van paardrijtochten in de voorlopers van het Himalaya gebergte nabij Tibet, alsook in Finland en in het zuiden van Frankrijk. Het gebeurt tegenwoordig nog wel eens dat Louis een boer helpt koeien te drijven in een natuurgebied, te paard.

Op deze foto is hij te zien met zijn vrouw op de grens van Texas en New Mexico, in de Verenigde Staten, kort nadat ze in het huwelijksbootje zijn gestapt.

 

Auteur & Public Speaker

Louis De Jaeger, oprichter van Commensalist®, heeft een boek geschreven over de toekomst van landbouw en landbeheer. Europa was vroeger één groot mozaïeklandschap. Vandaag hebben we dit gedegradeerd naar monoculturen van landbouwgewassen, maar ook van (paarden)weides. Het is de missie van Commensalist® om dit mozaïeklandschap te herstellen.

Concreet in een paardenweide wil dit zeggen dat we in zoveel mogelijk gelaagdheden gaan werken. We beginnen ondergronds met aan een levende bodem te werken. Daarnaast hebben we uiteraard een gezonde grasmix. Als we hoger gaan hebben we geneeskrachtige en voedzame kruiden, eetbare struiken. We sluiten dit af met kleine en grotere bomen, die alsook eetbaar zijn voor een paard.

De natuurlijke habitat van paarden is een open bos of steppe. Dit proberen we zoveel mogelijk te evenaren met de unieke Commensalist® ontwerpmethodiek.

 

Subsidies & steunmaatregelen

In de mate van het mogelijke helpt Commensalist® met de zoektocht naar subsidies en steunmaatregelen. Voor de aanplant van bomen kan soms tot 80% teruggekregen worden. Ook voor de aanplant van haagkanten en het graven van poelen kan soms tot 80% gesubsidiëerd worden.

Indien je in een risicogebied woont voor wolven kan je aanspraak doen op subsidies om een wolfproof omheining te (laten) zetten.