Projectbeschrijving
Geert & Goele hadden de droom om op een dag hun drukke banen op te geven en duurzame boeren te worden. Ze maken zich allebei zorgen over de milieueffecten van de conventionele landbouw en hebben verschillende voedselbossen bestudeerd en bezocht ter inspiratie. Aangespoord door de Covid-pandemie versnelden ze hun zoektocht naar een perceel en vonden er een van 5 hectare met een oude boerderij dicht bij Antwerpen. Dit was hun kans om hun droom werkelijkheid te laten worden.
Een voedselbos is een divers, gelaagd agro-ecosysteem dat is ontworpen om de structuur en functie van een natuurlijk bos na te bootsen. Het kan een verscheidenheid aan eetbare planten, bomen, fruitbomen en struiken bevatten. De planten zijn in verticale lagen gerangschikt om de productiviteit en biodiversiteit te maximaliseren, terwijl de behoefte aan externe inputs zoals meststoffen en pesticiden wordt geminimaliseerd.
Voedselbossen kunnen het hele jaar door een divers aanbod aan eetbare gewassen leveren, waardoor een duurzame en veerkrachtige voedselbron wordt gecreëerd.
Het perceel had altijd maïs en granen op de conventionele manier geproduceerd, dus in het eerste jaar werden dekgewassen gezaaid om de bodem te helpen regenereren. Ondertussen werd samen met de regeneratieve landschapsexperts van Commensalist een holistisch ontwerp gemaakt met meerdere lagen om optimaal gebruik te maken van de zon.
Snelgroeiende soorten werden aan de randen geplaatst waar de overheersende wind binnenkomt om erosie te helpen voorkomen. Een andere focus was de lay-out, om het aantrekkelijk te maken voor bezoekers (vooral scholen) om rond te lopen en meer te leren over het project en de vele dimensies ervan. Hoewel bijna alle soorten overblijvend zijn, werd er een speciale zone gecreëerd om groenten te verbouwen, beschut door bomen.
Boomsoorten
Het voedselbos van Zoersel bevat meer dan 30 lokale en inheemse soorten, een mix van bomen, fruitbomen, bloemen en struiken. Het doel van dit voedselbos is om een groene ruimte te creëren die helpt de biodiversiteit te vergroten, bestuivers en lokale fauna aan te trekken en tegelijkertijd voedselzekerheid te bevorderen. Het zal ook een ruimte zijn om gemeenschapsbanden te versterken en bewustzijn te creëren over het belang van milieuzorg.
Samenwerking met Life Terra
We werkten samen met Life Terra die de aankoop van bomen en struiken ondersteunde en vrijwilligers regelde tijdens verschillende plantacties. ClimatePartner en ING België hebben dit via LifeTerra zowel financieel gesteund als met man- en vrouwkracht om dit belangrijke project mogelijk te maken.
Details
Project Type
Voedselbos, Paardenparadijs
Grootte (hectares)
5
Locatie
Zoersel, Belgium